1. pálya

Táborhely melletti erdős terület, 180 fokos elhelyezés, egyéni feladatmegoldás

Két részre bontott, 4 + 2 db doboz célból álló feladatot kell megoldani a részvevőknek.
A célok (15. számú anatómiai céllap) színesek, mérethelyesek (emberméretűek), így könnyebben észrevehetőek, leküzdhetőek.
Az első feladatrészben 2 db célt kell leküzdeniük, úgy, hogy közben megzavarjuk az érzékszerveiket erőnléti gyakorlatokkal (négyütemű gyakorlat, “centrifuga”).
Második részben 4 db takarásban lévő célt kell leküzdeni a résztvevőknek, terepen mozgás közben.
A célok különböző magasságokból illetve távolságokból érzékelhetőek.

 

2. pálya

Táborhely mögötti erdős terület, 360 fokos elhelyezés, páros feladat megoldás

Egy lépcsős feladat, melyben 4 + 4 célt kell leküzdeni.

Az előző feladatból megismert anatómiai célok mellett, álcaruhába öltöztetett bábuk is elhelyezésre kerülnek. Az álcázás miatt nehezebb e célok észlelése. A célokat mozgás közben, kétszer kell eltalálni.
A feladatot tűzpárban, marok és hosszú eszközökkel hajtják végre a résztvevők.

 

 

3. pálya

Hosszanti lövészárok, 90 fokos elhelyezés, egyéni feladat megoldás

A “folyosó” rendszerű területen 10 db vegyes célt kell leküzdeni. Szemmagasság alatti és feletti szektorokba is kerülnek célok.
Az álcázott bábuk észlelhetősége nehezebb, ezek elhelyezésében “szokatlan megoldásra” kell számítani.

 

 

4. pálya

Szituációs terület

Korlátozott látási és célzási lehetőséggel kialakított terület. Három részre osztott feladat megoldással.
1. Ellenőrző ponton történő személy átengedése.
Személy átvizsgálása.

  1. Szűkített területen történő áthaladás, esetleges célok leküzdése.
    Fedezett, kötelékben történő haladás, felderítés.
  2. Helyiségbe történő behatolás, illetve azt megelőző felderítés.
    Területrész átvizsgálása, robbanó szerkezet keresése.

 

Program ára: 3500 Ft/fő (Lövedékek 200 db-os csomagban: 800 Ft)
Időtartama: 4 óra
A feladatok végrehajtásához biztosított eszközök:
– airsoft eszközök ( 1 db fegyver + tár + fejvédő)
– csapat küzdelmek során ruházatot biztosítunk.
A részvevők a park szolgáltatásait felelősség vállalási nyilatkozattal vehetik igénybe.
18 éven aluliakat is fogad a park, számukra az egymás elleni küzdelem csak szülői engedéllyel megvalósítható.
A parkban lévő feladatok a résztvevők számára teljesen veszélytelenek.

 

PÁLYAFOGLALÁS:

Varga György
(+36 20) 259 2594
info@taktikaielmenypark.hu

 

 

TÖBBET AZ AIRSOFTRÓL:
MI AZ AIRSOFT?

A játék története 1980 évekre vezethető vissza Kelet-Ázsiába. A legtöbb airsoft játékos Japán, Korea és Hong Kong területén van. Elterjedése hatalmas léptekkel indult Amerika és Európa felé. Ma már Magyarországon is jelentős tömegbázissal rendelkezik.
A játék során különféle működtetésű légfegyvereket használnak a játékosok, fő irányzata a harci szimulációs játék (wargame), melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A megvalósítandó feladatok szimulálják a valódi katonai, rendőrségi alakulatok taktikai feladatait.
De vannak, olyan játékok is, amelyek történelmi eseményeket idéznek fel, a résztvevők segítségével.
A cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy (VIP) útvonalon történő kisérése, védése.
A feladatok során a játékosok becsületességén múlik, hogy jelezzék a találatokat, mivel a lövedéknek (BB=6 mm átmérőjű műanyag vagy biológiailag lebomló golyó) nincs látható nyoma a ruházaton. A korrekt és élvezetes játék tehát a részvevőkön is múlik.

AIRSOFT JÁTÉKMÓDOK

A játéknak több formája létezik, ezek általában csak a szabályokban különböznek. A teljesség igénye nélkül néhány példa:
— Medik szabály: a csapat valamely tagja „gyógyíthatja” az eltalált játékost, mint az igazi szanitéc a harcmezőn. Folyamatos a játék menete.
— Lőszerlimites szabály: a csapatok csak meghatározott mennyiségű lövedéket használhatnak maguk között elosztva.
— Szektoros játék: a pálya több, jól elkülöníthető szektorra van osztva, mindig csak egy szektorban zajlik a játék. A védők szektoronként meghatározott ideig állhatnak vissza, a támadók a telepített visszaálló pont kiépítése után korlátlanul.

És még jó néhány olyan variáció, amivel változatosabbá tehető a játék (VIP, bázisfoglalós, életkártyás játék). A szabályok opcionálisan alkalmazhatóak, a MASZ által meghatározott keretek szerint. (MASZ — Magyar Airsoft Szabályzat)

AIRSOFT FEGYVEREK

» Spring vagy felhúzós fegyverek:
Ezek főleg pisztolyokat, puskát, shotgunokat és komoly lőtávú sniper fegyvereket takarnak. Itt minden egyes lövés előtt kézzel kell a dugattyút felhúzni. A shotgun ill. sniper kivételével általában nem nagy energiával lőnek, viszont olcsóbbak a többi kategóriánál. Kezdő társaságoknak ajánlott, illetve a fiatalok kedvencei. A shotgun egyszerre több BB-t is lő, a sniper viszont nagyon pontos.

» Gázzal üzemelő fegyverek:
Ezek főleg pisztolyok. Ezeknél a fegyvereknél egy speciális gáz adja a lövedék kezdő sebességét, ill. a szán felhúzásával az újratöltés is ezen energiával valósul meg. Ezek az ún. Gas Blow Back (GBB) pisztolyok. A hüvely kivetésén kívül ugyanúgy működnek, mint az éles félautomata öntöltő pisztolyok. Természetesen a gáz működés közbeni hűlése, ill. a téli szabadtéri hőmérséklet csökkenése jelentősen befolyásolja e kategória használhatóságát, ezek miatt főleg csak másodfegyvernek szokták használni.

» Elektromos fegyverek, vagy AEG-ek (Automatic Electric Gun):
Ezeknél a fegyvereknél egy nagy teljesítményű, akkumulátorral hajtott elektromotor húzza fel a dugattyút, akár egymás után több százszor, vagyis az alapműködés itt az egyes vagy a sorozatlövés. Ezen fegyverek alkotják az airsoft fő vonulatát. Általában mai öntöltő puskák, smg-k másolatai. Egy jó minőségű japán modell alapból 40-50 méteres lőtávval, és centiméteres pontossággal rendelkezik. Kaphatók hozzá pót- és tunning alkatrészek, lézerek, kiegészítők, nagykapacitású póttárak, sínek, optikai célzók, hangtompítók, konverziós szettek stb. Ez utóbbi a legdrágább kategória a három közül, de mint minden komoly hobby-sportnál a minőséget, a látványt, az üzembiztos működést meg kell fizetni.

AIRSOFT TÁRAK

Az airsoftos eszközök lövedékadagoló eszköze.
Fajtái:
» Gázos tár
Főleg gázos pisztolyoknál és a Maruzen cég SMG-jeinél használt, de találhatunk mesterlövész kategóriájút is. Itt a golyók mellett egy betöltő szelepen keresztül hajtógázt is kell bele töltenünk.

» AEG tár
— Real-Cap tár:
Az általa másolt tár valós kapacitását veszi alapul. Általában 5-30 BB befogadására alkalmas.
— Alap tár:
Az adott fegyvergyártó adott típusához gyárilag adott tártípus. Pl.: Tokyo Maruinál Low-Cap tárat, Classic Army, ICS, G&P, G&G, VFC fegyvereknél Hi-Cap tárat takar.
— Low-Cap tár:
Kis kapacitású 28-70 BB befogadására alkalmas, tipikusan felülről, adagolóval vagy pálcával tölthető ún. rugós tár. Főleg Tokyo Marui tárak és ezek másolati. Előnye hogy nem zörögnek benne a BB-k és nem kell őket tekerni. Hátrányuk a relatíve kis tárkapacitás.
— Mid-Cap tár:
Közepes kapacitású 50-150 BB befogadására alkalmas szintén rugós tár. Ez ötvözi a rugós és a felhúzós tárak előnyeit.
— High-Cap tár:
Nagy kapacitású 200-600 BB befogadására alkalmas. Itt a BB-t felülről egy tárolóba öntjük, amit a tárfenéken tálalható tekerővel juttatunk el a tárajakhoz. A tárba található laprugós szerkezet bizonyos tekerési energiát eltárol, így azt ritkábban kell felhúzni. Hátránya hogy a nem teli tár zörög és tekerni kell, ami sokaknak illúzióromboló. Ellenben elég sokáig ellehetünk tárcsere nélkül.
— Motoros és Drum tárak:
Extra nagy kapacitású 500-5000 BB befogadására alkalmas motoros vagy felhúzós elven működnek. Jelenlegi Magyar Airsoft Szabályzat (MASZ) szerint csak támogató fegyverekben használható.

Ma elmondható, hogy a forgalomba kerülő airsoft AEG fegyverek döntő többsége egy db High-Cap tárral szerelt. Ehhez a későbbiek folyamán játékstílusunknak megfelelően a következőket érdemes beszerezni: +1 db High-Cap, vagy min. 2-3 db Mid-Cap, esetleg min. 5-8 db alap/Real-Cap tár. Két tárnál tárösszefogóval tudjuk a szállítást (és a gyors tárcserét) megoldani, ennél több darabnál, már mindenképp a típusnak megfelelő tártató ajánlott. Ezeket combra, övre vagy mellényre tudjuk felerősíteni.

» AEP, Spring, elektromos, ropi, shotgun shell tár
Itt általában felülről tölthető rugós tárakról beszélünk. Shotgun Shell is rugós csak shell kinézetű, de egy cég készít saját fegyveréhez gázos kivitelűt is.

» Gránátvető gránát
Első ránézésre nem is tár, de működésre és alkalmazásra egy gázos tárhoz hasonló, vagyis gázt és BB-t kell adagolni bele, illetve mindenképpen (gránátvető) fegyverbe kell behelyezni. A hagyományos tárakhoz képest további különbség, hogy egylövetűek, vagyis egy lövéssel az összes BB-t kilövik, illetve nem egy, hanem több BB betöltőnyílásuk van, ami egyben a kilövés csöve is.

AIRSOFT LÖVEDÉK

Airsoft lövedék Az airsoft fegyverek lövedéke egy közel 6 mm átmérőjű könnyű műanyag vagy biológiailag lebomló golyó. Az airsoftos BB-k különböző tömegűek lehetnek, 0,12 grammtól 0,36 grammig.

VÉDŐFELSZERELÉS, BIZTONSÁGI SZABÁLYOK

Airsoft ruházat Bár az airsoft fegyverek torkolati energiája 1–3 Joule, ami egy teljesen biztonságos és sérülésmentes játékot tesz lehetővé, ettől függetlenül játék közben a sérülések elkerülésére megfelelő ruházat (minél kevesebb bőrfelület maradjon fedetlenül), kesztyű, sapka vagy sisak, magasszárú cipő vagy bakancs, térd és könyökvédő viselése JAVASOLT!
Erről bővebben a Magyar Airsoft Szabályzatban.