urlaphoz_kozlekedesbiztonsagi

Közlekedésbiztonsági napközis tábor időpontja:

2017. 08. 14-18.
A jelentkezés feltétele a kerékpározni tudás!

 

A tábor tematikája:

 

Balesetek

A leggyakrabban előforduló gyermeksérülések okai közé soroljuk a közlekedés közben elszenvedett baleseteket.
A balesetek odafigyeléssel majdnem mindig elkerülhetők!

 

Láthatóság

Rossz látási viszonyok között a sötét ruhát viselő közlekedők az autósok számára nem elég jól láthatóak, szinte beleolvadnak a háttérbe. Élénk színű öltözékkel, vagy fényvisszaverő eszközök, ruházat viselésével jól láthatóvá válunk.

Láthatósági mellény, ill. neon színű ruházat A mellényt kötelező viselni a KRESZ alapján lakott területen kívül, ill. rossz látási viszonyok között pl. éjszaka.

Fényvisszaverő kiegészítő eszközök (pánt, prizmák) Nem csak hasznosak, de divatosak is a különböző, táskánkra, ruhánkra, karunkra helyezhető fényvisszaverő pántok.

 

Látni és látszani!

Nagyon fontos, hogy mi magunk jól lássuk környezetünket, és legalább annyira fontos, hogy jól láthatóak legyünk mások számára is közlekedés közben.

 

Védő felszerelések

Bukósisak – A legfontosabb kerékpározás közben, mindig viselni kell! Ha a társaságban vannak olyanok, akik nem vették fel, példamutatással hívjuk fel a figyelmet, ill. figyelmeztessük őket. Viselésével                                nagymértékben csökkenthetjük egy esetleges fejsérülés súlyosságát, akár életet is menthet.

Térd- és könyökvédő – Nem kötelező, de eséskor az ütközést tompítja, így a következmények – pl. fájdalom, sérülés- enyhébbek.

Mit tehetsz te, milyen eszközök segítségével tudod magad megóvni a balesetek, következményeitől, enyhítheted esetleges sérülésed súlyosságát?

 

Biztonsági gyermekülés

Kerékpáros utasaként – Gyermekek kizárólag biztonsági gyermekülésben utazhatnak. A biztonsági övet mindig be kell csatolni, és bukósisakot utasként is viselni kell!

Autó utasaként – A 3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani. Nem szállítható az   első  ülésen harmadik életévét betöltött, 150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem.

A biztonsági övet engedély nélkül soha nem szabad kikapcsolni!

 

Járda biztonságos használata

Gyalogosként:

A kisgyerekek a járdaszegélytől távolabbi, biztonságos részen közlekedjenek, a házak, kertek mellett. Az úton való átkeléskor mindig fogják meg a felnőtt kezét.

Soha ne szaladj a járdán, ne lépj hirtelen az úttestre, és ne kergetőzz az utcán, hiszen az utca nem játszótér.

 

Kerékpárosként:

A járda nemcsak a gyalogosoké. A görkorcsolyával, rollerrel, pedál nélküli kismotorral, ill. a 12 év alatti kerékpárral közlekedő gyermekeknek is a járdát kell használni.

 

Autó utasaként a gépjárműbe való ki-, ill. beszálláskor:

Mindig a biztonságos, gépjárművektől mentes, járda felőli oldalon kell ki-, ill. beszállni.

„Utcára ovis gyerek csak felnőttel együtt mehet!”

 

Átkelés az úttesten

Az úttesten való átkeléskor mindig nagyon figyelmesnek, és óvatosnak kell lenni. Fontos betartani az úton való átkelés szabályait.

A járdaszegélynél meg kell állni! Meg kell fogni a felnőtt kezét!

Többször figyelmesen szét kell nézni! – Balra – jobbra – balra. Megvárni, míg a járművek megállnak!

Egyenes vonalban átmenni! Nem futni!

Szemkontaktus, meggyőződni, hogy a vezető érzékeli az átkelési szándékot!

 

Kijelölt gyalogátkelő jelzőlámpával (kiemelten biztonságos átkelési mód) – Az úton való átkelés legbiztonságosabb módja, ha közlekedési lámpánál megyünk át. Ha van jelzőlámpa, akkor használnunk kell.

 

Kijelölt gyalogátkelő jelzőlámpa nélkül (biztonságos átkelési mód) – A kijelölt gyalogátkelőnél – zebránál – a gyalogosnak van elsőbbsége. Sajnos a járművezetők ezt nem mindig tartják be.

 

Átkelés az úton, ha nincs kijelölt gyalogátkelő (nem biztonságos átkelési mód) – Csak olyan helyen menjünk át, ahonnan szabad a kilátás minden irányba, és biztosak vagyunk benne, hogy az úttesten közlekedők is jól látnak minket. Nagyobb városokban találkozhatunk aluljárókkal, ill. felüljárókkal, melyek szintén a biztonságos átkelést biztosítják, hiszen ezeken a helyeken nem közlekednek gépjárművek.

 

Fontos szabály! Soha ne lépj az úttestre parkoló jármű mögül!

 

honvedelmiklub_nyil-jobbra JELENTKEZÉSI ŰRLAP a közlekedésbiztonsági táborhoz  honvedelmiklub_nyil-balra